Legătoria care a funcționat în cadrul Institutului de Arte Grafice Carol Göbl este una care merită multe pagini, fiind parte din enorma moștenire culturală Göbl-Rasidescu.
Începută de tipograful austriac Francisc Göbl în 1852 și continuată de fiii săi Carol și Iosif, stabilimentul ante-belic a fost unul dintre cele mai calitative și mai celebre de acest fel, aducând mașini și unelte germane și austriece, dimpreună cu instructori specializați.
Doresc alcătuirea unui arsenal de unelte exhaustiv al modelelor legătoriei, lucru anevoios și dificil dar nu imposibil, studiind legătură cu legătură în măsura în care voi găsi disponibilitate. Sunt îndatorat clienților care îmi permit cumpărarea acestor comori, clienților care au astfel de legături și-mi permit reproducerea lor, colegilor care mi le semnalează și nu în ultimul rând, anticarilor care-mi cunosc predilecția pentru ele: în cazul de față, domnul G. D.
Lucrarea ”Studiul asupra Irigațiunilor din România” a inginerului V.Roșu a fost tipărită tot în institul C. Gobl în 1907, iar acest exemplar a fost legat într-o manieră excelentă în cadrul legătoriei sale.
Volumul măsoară 247 / 166 / 24 mm, este legat în piele de oaie sau capră brună în jumătate (halbfranz), cu hârtie marmorată la față și forzaț.
Delimitările sunt ornate cu o roletă decorativă în aur, pe care o vom numi Göbl 1:
Delimitare mijloc-cotor
Delimitare mijloc-colț
Cotorul este împărțit în 6 câmpuri de 5 nervuri profilate: trei câmpuri scrise ( premiul, autorul și titlul) și trei goale.
Picior
Bucuresci, Strada Domnei 6,
Paris 1900, Medalia de aur
Göbl 1
Reconstrucție grafică
Roleta are o lățime de 7 mm și este foarte riguros gravată, lipsa oricări imperfecțiuni neputând oferi o lungime clară a modulului repetat. În cataloagele engleze și franceze nu figurează niciun model similar. Singurul catalog de epocă, anume din 1900, care conține un model similar, este cel al gravorului Otto Kaestner din Krefeld (Germania) :
Sunt șanse fosarte mari ca unealta să fi fost gravată de Kaestner, dar la fel de mari să fie produsă de alt gravor german, precum Wilhelm Leo din Stuttgart, deoarece gravorii uor regiuni istorice au deseori surse comune de inspirație. În absența uneltei în sine și unei catalog al lui Leo vom conclude că este o roletă Kaestner cu o siguranță de 80%.
Göbl 2
Reconstrucție grafică
La momentul redactării acestei postări, nu am putut identifica acest model în niciun catalog.
Comments
Post a Comment