Marcus Rohm (București)

 


Prin grija unui anticar bucureștean căruia îi mulțumesc pe această cale, domnului Gabriel Dincă, a intrat în colecția mea timbrul unuia dintre cei mai importanți legători ai secolului trecut, și anume Marcus Rohm. 

Identificarea paternității sale asupra unor legături luxoase executate pentru mitropolitul Iosif Naniescu va face obiceiul unui alt articol, însă deocamdată ne vom opri asupra primei legături cu timbru din colecția mea care îi aparține. 




Lucrarea este un Machzor (compilație de rugăciuni ebraice) de la începutul secolului trecut (nu am reușit să identific un colofon), semnalat ca atare printr-un titlu ca caractere specifice, care arată un legător bine dotat din punct de vedere al caracterelor de alamă pentru scris pentru poleitură.





Volumul măsoară 235 pe 170 pe 25 mm, este legat pe jumătate (halbfranz) în safian vermilion și pânză roșie, cu linii poleite pe coperta anterioară. 



Cotorul, deși deteriorat în partea capului, este cel mai util în determinarea arsenalului ornamentic:


Cele 5 nervuri sunt liniate în timbru sec cu o filetă simplă de 1,5mm lățime (Unealta 2) apoi cu o filetă simplă de 1mm lățime în aur (Unealta 1) iar liniajul median este făcut cu o filetă punctată (Unealta 3) cu o recurență de 9 puncte per cm. 




Piciorul este ornat cu o filetă cu model geometric tip lanț (Unealta 4) de 3mm lățime. Înafara câmpului de mijloc, toate câmpurile sunt ornate cu un fleuron simetric, lozange floral aldin, măsurând 16 pe 12 mm. 



La interior, pe un forzaț tipărit, avem în sfertul inferior drept al forzațului fix al coperții anterioare timbrul domnului legător:




Din legătoria de cărți

Marcus Rohm

Strada Brăncoveanu No.5

BUCURESCI


Mai apare undeva misteriosul domn Rohm?   Apare. Oscilant între Rohn și Rohm în publicațiile vremii. În Anuarul Bucureștilor, între 1892-1895) apare la Brâncoveanu numărul  3. În 1892 apare la nr.2. Înnre 1895-1906 apare la nr.5.  În Almanahul Tipografic, apare între anii 1897-1904 (cu varianta Rhom) la nr.5. 

Putem presupune că volumul nostru a fost executat după anul 1895, conform adresei. 














Comments

Popular Posts